Terug naar zoekresultaten

2.18.19 Inventaris van het archief van het Raadgevend Ingenieursbureau V.W. van Gogh, 1906-1967

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.18.19
Inventaris van het archief van het Raadgevend Ingenieursbureau V.W. van Gogh, 1906-1967

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

30-12-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ingenieursbureau V.W. van Gogh
Ingenieursbureau Van Gogh

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1906-1967

Archiefbloknummer

I20511

Omvang

; 74 inventarisnummer(s) 6,90 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ingenieursbureau V.W. van Gogh

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van Ingenieursbureau V.W. van Gogh (1906-1967) bevat een aantal rapporten over de reorganisatie van de Belastingdienst in de periode 1922-1932; rapporten van diverse ministeries, waaronder Financiën en OKW, en dossiers inzake adviezen aan tal van bedrijven en gemeentelijke instellingen. Verder is er correspondentie en documentatie over efficiency en bedrijfsorganisatie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Voor een beschrijving van de organisatie en taak van het raadgevend ingenieursbureau Van Gogh zij men verwezen naar de doctoraalscripties van A.J. van Kranenburg, 'Ir. V.W. van Gogh, een analyse van zijn uitgevoerde opdrachten en gehanteerde werkwijze' (Eindhoven 1979), en T. Willems, 'Organisatie-adviesbureaus in Nederland 1910-1965', een inventarisatie in het kader van het project "De eerste generatie van organisatie-advies-ingenieurs" (Eindhoven 1979).
Het raadgevend ingenieursbureau Van Gogh was een bedrijfsorganisatieadviesbureau, dat zich vooral bezig hield met het praktisch doorlichten van de administratie en werkzaamheden van overheidsbedrijven en particuliere instellingen. Als zodanig bevat het archief behalve de in de scripties besproken neerslag van arbeidsprocédés of dwarsdoorlichtingen van bedrijfsvoeringen ook beschrijvingen van administratieve handelingen en dynamische archiefvorming.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
De ordening van het archief is een dossierstelsel geweest: de dossiers waren geborgen in metalen schuifladen, die van alfabetische tabs waren voorzien. De verschillen in tabs suggereerden een dubbele alfabetische ordening, maar doordat de oorspronkelijke orde is verstoord, kan niet worden uitgemaakt of deze dubbele ordening chronologisch was (bijvoorbeeld vóór- en na-oorlogse stukken) dan wel functioneel (enerzijds rapporten, anderzijds correspondentie). Afzonderlijke berging van de archiefstukken inzake de reorganisatie van de belastingdienst was noodzakelijk: Van Gogh ontwierp hiervoor een specifieke zaaksgewijze ordening met een eigen praktijksystematiek.
In de uiteindelijke lijst is de dossier-ordening van de archieven inzake de belastingdienst gehandhaafd: de beschrijvingen refereren naar de door Van Gogh zelf aangebrachte benaming. De overige dossiers inzake adviezen van het bureau zijn in alfabetische orde beschreven, alleen zijn stukken betreffende adviezen aan rijksoverheidsinstellingen zijn apart beschreven. In het archief zijn ook vermoedelijk particuliere stukken van ir V.W. van Gogh verwerkt, die betrekking hebben op het gebied van research en efficiency. In het Van Goghmuseum in Amsterdam blijven de stukken die betrekking hebben op zijn bemoeienis met betrekking tot de artistieke nalatenschap van zijn vader, de kunsthandelaar Theo van Gogh, en zijn oom, de schilder Vincent van Gogh, alsmede de oprichting van het Stedelijk Museum, het Museum Kröller-Müller, het Van Goghmuseum en overige instellingen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ingenieursbureau V.W. van Gogh, nummer toegang 2.18.19, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ingenieursbureau Van Gogh, 2.18.19, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar