Terug naar zoekresultaten

2.13.180 Inventaris van het archief van het Comité Verenigde Chefs van Staven, 1949-1976

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.180
Inventaris van het archief van het Comité Verenigde Chefs van Staven, 1949-1976

Auteur

L.C. Beijersbergen van Henegouwen, N.C. Bekker, e.a.

Versie

09-05-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie, Comité Verenigde Chefs van Staven
Defensie / CVCS

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1949-1976

Archiefbloknummer

D85

Omvang

; 641 inventarisnummer(s) 14,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie en voorganger / Comité Verenigde Chefs van Staven, , 1948-1976

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Comité Verenigde Chefs van Staven (CVCS) bevat, benevens de notulen en de besluitenlijsten van het CVCS, allerlei documenten die zijn ingedeeld naar hun specifieke aard. Zo zijn er - in het eerste archiefdeel - stukken inzake defensie en haar maatschappelijke context, de financiën, de defensiebegroting en de toekomst van de legermacht (o.a. defensieplanning en defensienota's). Over de ontwapening en wapenbeheersing en de daarbij behorende internationale verdragen en conferenties (Helsinki-akkoorden en SALT) zijn eveneens bescheiden opgenomen. Het resterende deel van het archief heeft meer betrekking op de operationele taakuitoefening van het leger en bevat stukken over mobilisatie en civiele verdediging, alsmede over de samenwerking met de NAVO-bondgenoten op velerlei terrein, waarbij de inzet van kernwapens en de gezamenlijke NAVO-oefeningen kenmerkende elementen zijn. Vervolgens kent het archief - in hoofdlijnen - bescheiden over terreurbestrijding, personele aangelegenheden en dienstplicht, het militaire materieel, opleiding en training, logistiek, inlichtingen(diensten) en veiligheid, research en de militaire attachés in het buitenland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1948 ontstond behoefte aan regelmatig overleg tussen de drie krijgsmachtdelen. Hiertoe werd op 28 juni 1948 bij gezamenlijke Ministeriële Beschikking (MB) ( Gezamenlijke Beschikking van de minister van Oorlog en Marine van 28 juni 1948, kabinet nummer 52 (zie ook: dossier 357163, archief van het Ministerie van Marine) ) het Chefs van Staven - Comité ingesteld. Dit bestond uit de drie chefs van staven, waarvan de chef van de Generale Staf tevens voorzitter was, en waaraan toegevoegd een secretaris van één der krijgsmachtdelen.
Het comité kreeg de volgende taken toebedeeld:
De Chefs van Staven zullen alle aangelegenheden, welke naar hun oordeel van gemeenschappelijk belang zijn voor de delen van de krijgsmacht, in genoemd Comité bespreken. Het Comité wendt zich met voorstellen, welke de gemeenschappelijke belangen der krijgsmacht raken, tot de minister(s) van Oorlog en/of Marine, tevens zal het Comité voorzien in de benoeming van een secretaris.
Al in 1950 werd de wens gekoesterd om te komen tot een betere coördinatie van de drie krijgsmachtdelen. Dit leidde tot de instelling ( Gezamenlijke Beschikking van de minister van Oorlog en Marine van 14 april 1950, nummer 209718 / 203676 ) van een staf ten dienste van het Chefs van Staven - Comité die onder bevel van de voorzitter van het Chefs van Staven - Comité kwam te staan. Een half jaar later werd deze instellingsbeschikking weer ingetrokken en kwam hiervoor in de plaats de instelling ( Gezamenlijke Beschikking van de minister van Oorlog en Marine van 1 augustus 1950, nummer 209718 / 203676 ) van een gezamenlijke staf ten dienste van het Chefs van Staven - Comité. Aangezien, in het bijzonder, door de steeds toenemende werkzaamheden in NAVO verband langzamerhand te veel werk was verbonden aan de functie van voorzitter, werd in januari 1959 het Chefs van Staven - Comité opgeheven en het Comité der Verenigde Chefs van Staven (CVCS) ( Ministeriële Beschikking van de minister van Defensie van 5 mei 1959, nummer 201.850 I ) ingesteld. Voornaamste wijziging was dat een opper- of vlagofficier voortaan als voorzitter optrad, dit in vergelijking met de situatie van voor 1959 waarin de functie van voorzitter van het CVCS werd vervuld door één van de Chefs van Staven. De Chefs van Staven zouden alle aangelegenheden in het CVCS bespreken, welke naar hun oordeel van gemeenschappelijk belang waren voor de verschillende delen van de krijgsmacht. De voorzitter had, teneinde de aan zijn functie verbonden werkzaamheden te kunnen verrichten, de beschikking over een staf als omschreven in de bovengenoemde MB van 3 januari 1959. Tenslotte werd in 1963 deze MB weer ingetrokken en werd bij MB van 20 juni 1963 ( Gezamenlijke Beschikking van de minister van Oorlog en Marine van 20 juni 1963, nummer 201.850T / 852791/357163 ) de organisatie van de Gezamenlijke Staf onder bevel van de voorzitter van het CVCS opnieuw vastgesteld.
Gedurende de periode 1963-1976 opereerden de drie krijgsmachtdelen met een grote mate van vrijheid in een verticale organisatiestructuur. Elk krijgsmachtdeel had een eigen staatssecretaris en een plaatsvervangend secretaris-generaal. Het CVCS bleef bestaan als coördinerend en adviesorgaan.
Met ingang van 1 december 1976 ( Ministeriële Beschikking van 23 november 1976 nummer 375.280/14V ) kwam in het kader van de grote herstructurering van het Ministerie van Defensie hieraan een einde en werden zowel de gezamenlijke stafeenheden van het CVCS als het CVCS opgeheven en vervangen door het Comité Chef van Staven/Bevelhebbers (COCS/B), onder voorzitterschap van een CDS.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is door de Defensiestaf op 8 maart 1983 ingeleverd bij het Centraal Archievendepot en bevatte 1,6 m' notulen over de periode 1949 - 1976 en 35 m' correspondentiearchief over de periode 1960 - 1976, met als zwaartepunt de midden jaren '70. Tevens werden 4,5 m' inschrijfmiddelen (moederboeken) en 2 m' fiches aangetroffen. Een inventaris is niet aangetroffen wel een beknopt ordeningsplan. Hierin staat ook aangegeven op welke wijze de registratie, archivering en selectie geschiedde.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Bij het bestuderen van deze toegang en de achterliggende archiefstukken kan de onderstaande lijst van afkortingen van pas komen.
Lijst van afkortingen
Afkorting Verklaring
AAFCE Allied Air Forces Central Europe
ACE Allied Command Europe
ACLANT Allied Commander Atlantic Area
ADA Adviesraad Defensie Aangelegenheden
AFCENT Allied Forces Central Europe
BOA Bureau Ontwapeningsaangelegenheden
BVD Binnenlandse Veiligheidsdienst
CDS Chef Defensiestaf
CEOA Central Europe Operating Agency
CEPS Central Europe Pipeline System
CGS Chef Generale Staf
CI Contra-Inlichtingen
CINCEASTLANT Commander in Chief Eastern Atlantic Area
CINCHAN Commander in Chief Channel
CLS Chef van de Luchtmachtstaf
CMS Chef van de Marinestaf
CRPD Co?rdinator Research Projecten Defensie
CVCS Comit? Verenigde Chefs van Staven
DOC Defensie Olie Centrale
IFF Identification Friend or Foe
IMS International Military Staff
KL Koninklijke Landmacht
KLu Koninklijke Luchtmacht
KM Koninklijke Marine
KMAR Koninklijke Marechaussee
KTTB Krijgsmacht Telefoon- en Telegraaf Bureau
LAMID Landmacht Inlichtingendienst
LEOK Laboratorium voor Elektronische Ontwikkelingen voor de Krijgsmacht
1LK Eerste Legerkorps
MBFR Mutual Balanced Force Reductions
MNC Major NATO Commanders
NAK Nederlands Administratief Korps
NAMFI NATO Missile Firing Installation
NATO North Atlantic Treaty Organization
NAVO Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
NBC Nuclear Biological Chemical
NICSMA NATO Integrated Communications System Management Agency
NLR Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium
NORTHAG Northern Army Group
POL Petrol, Oil and Lubricant
RVO/TNO Rijksverdedigingsorganisatie/Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek
SACEUR Supreme Allied Commander in Europe
SACLANT Supreme Allied Commander Atlantic
SCV Staf voor de Civiele Verdediging
SG Secretaris-Generaal
SHAPE Supreme Headquarters Allied Powers Europe
TDCK Wetenschappelijk en Technisch Documentatie- en Informatiecentrum Krijgsmacht
TWOATAF Second Allied Tactical Air Force
Selectie en vernietiging
Uit de aangetroffen processen-verbaal van vernietiging is gebleken dat er in 1985 en 1995 al een selectie op dit archief heeft plaatsgevonden.
Tijdens de huidige bewerking door het Centraal Archievendepot werd uit het archief 25,3 m' afgescheiden en vernietigd conform de selectielijsten Militaire Operatiën, Militair Personeel en Militair Materieel en de lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van het Ministerie van Defensie, waaronder de toegangsmiddelen die door incompleetheid en de gewijzigde indeling van het archief geen functie meer hebben.
Met deze inventaris is 17,8 m' archief overgedragen aan het Nationaal Archief.
Verantwoording van de bewerking
Het archief had bij aanvang van de inventarisatie bij het Centraal Archievendepot een omvang van 43,1 m'.
Geconstateerd is dat de inschrijfmiddelen zoals fiches, moederboeken e.d. niet compleet zijn. Voor de indeling van de inventaris was in eerste instantie besloten om de gehanteerde codelijst als uitgangspunt te hanteren. Tijdens de inventarisatie is gebleken dat deze codelijst niet helemaal voldeed. Bij de opbouw van de inventaris is daarom naar de aard van de aangetroffen onderwerpen een afgeleide van de inhoudsopgave van het rapport Te land, ter zee en in de lucht ( PIVOT-rapport nummer 50, Te land, ter zee en in de lucht, Een institutioneel onderzoek naar taken en handelingen op het beleidsterrein militaire operatiën van het ministerie van Defensie en voorgangers, 1945-1993, een gezamenlijke uitgave van het Ministerie van defensie en Rijksarchiefdienst/PIVOT, Ministerie van OCW, 's-Gravenhage, 1998. ) toegepast.
Ordening van het archief
Het "overleg" deel kent een eenduidige opbouw van agenda's, besluitenlijsten en notulen die verspreid werden onder de leden en de voorzitter van het comité. Het andere gedeelte bestaat uit het secretariaatsarchief, waarin men de inkomende en uitgaande stukken registreerde volgens het fiche doorschrijfsysteem. Er werd daarbij gebruik gemaakt van een door de secretarie zelf ontworpen onderwerp- c.q. codelijst op basis van het registratuurplan van het Ministerie van Defensie. Als ordeningskenmerk werd aan de correspondentie een nummer gegeven. Deze was opgebouwd uit een jaarcode, een onderwerpnummer uit de codelijst gevolgd door een volgnummer (bijvoorbeeld: 68-404/112). Het archief werd jaarlijks afgesloten en de ordening van de stukken is gelijk aan de volgorde van de toegekende nummers.
Zoals vermeld is het archief toegankelijk gemaakt door middel van een herziene inhoudsopgave.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels niet openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie, Comité Verenigde Chefs van Staven, nummer toegang 2.13.180, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie / CVCS, 2.13.180, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
AfkortingVerklaring

Archiefbestanddelen