Terug naar zoekresultaten

2.05.341 Inventaris van het archief van het Consulaat en het Consulaat-Gezantschap in Wellington, Nieuw-Zeeland, 1913-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.341
Inventaris van het archief van het Consulaat en het Consulaat-Gezantschap in Wellington, Nieuw-Zeeland, 1913-1954

Auteur

Doc-Direkt

Versie

24-12-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Diplomatieke Vertegenwoordigingen in Nieuw-Zeeland (Wellington)
Consulaat / Gezantschap Nieuw-Zeeland

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1913-1954

Archiefbloknummer

Z262

Omvang

; 219 inventarisnummer(s) 4,20 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Consulaat te Wellington (Nieuw-Zeeland) Nederlands Consulaat-generaal te Wellington (Nieuw-Zeeland) Nederlands Gezantschap in Nieuw-Zeeland (Wellington), , 1913-1945, , 1942-1947, , 1947-1954

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken en dossiers over de ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur en (immigratie) politiek.Te vinden zijn onder meer rapporten en correspondentie inzake handelsrelaties, de oorlogsinzet van de Nederlandse gemeenschap, nationaliteitskwesties 1940-1944, de burgerluchtvaart, de Koninklijke Pakket Maatschappij (KPM), de emigratieovereenkomst tussen Nederland en Nieuw-Zeeland (1950-1954), de Nieuw-Guinea kwestie 1954 en de historische betrekkingen van Nederland met Nieuw-Zeeland. Voorts correspondentie met de vice-consulaten in Nieuw-Zeeland: Auckland, Christchurch en Dunedin.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Lange tijd was er in Nieuw-Zeeland alleen een consulaat. Het consulaat viel tot 1942 onder het consulaat-generaal te Sydney. Toen werd het consulaat in Wellington verzelfstandigd. De diplomatieke betrekkingen werden vanuit Australië geregeld. Bezetters van het ambt van consul in Wellington kwamen generaties lang uit de familie Johnston, die een florerende advocatenfirma bezat. Toen uit deze familie geen opvolger kon worden benoemd werd C. Weston, een vriend van de familie Johnston, consul. Weston, net als de Johnstons, droeg vooral zorg voor de protocollaire verplichtingen, terwijl een klerk van de Johnston-firma de lopende zaken van het consulaat regelde. De kanselarij was ook gevestigd in het kantoor van de Johnstons.
Een belangrijke relatie in Nieuw-Zeeland was de Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM). In de loop van de jaren dertig kwam er een rechtstreekse lijn tussen Nederlands-Indië en Nieuw-Zeeland tot stand. Men verwachtte dat de handel tussen de beide gebieden als gevolg hiervan zou toenemen. De KPM bediende zich, voor hun vestiging in Nieuw-Zeeland, van de firma Johnston om contact te houden met het land. Maar juist wanneer de handelsbetrekkingen zouden toenemen was het van belang een professionele consul aan te stellen. Dit moest echter gebeuren zonder de aan Johnston gelieerde Weston tegen het hoofd te stoten.
De vraag naar een professionele consul nam ook toe naarmate Nieuw-Zeeland onafhankelijker werd van Groot-Brittannië. Het was een autonoom gebied binnen het Britse Rijk en deze status werd bevestigd doordat vele staten bezoldigde ambtenaren in Wellington stationeerden.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd besloten dat een gezantschap meer op zijn plaats was. Er was echter niet direct een ambtenaar voorhanden die de post in de rang van gezant zou kunnen leiden, dus werd jhr. W.E. van Panhuys tot tijdelijk zaakgelastigde van het nieuwe gezantschap benoemd. De vestiging van een gezantschap in Wellington in 1945 werd niet door de Nieuw-Zeelandse regering beantwoord met het accrediteren van een diplomatieke ambtenaar bij de Nederlandse regering. Pas eind 1949 ging Nieuw-Zeeland ertoe over een tijdelijke zaakgelastigde te vestigen in Parijs, die dan ook België en Nederland in haar ressort zou hebben (de beoogde gezant was een vrouw). Dit vond de Nederlandse regering onbevredigend, maar in ieder geval beter dan dat er helemaal geen Nieuw-Zeelandse diplomaat bij de Nederlandse regering geaccrediteerd was. De Nieuw-Zeelandse regering sprong echter in op insulaire tendensen in de maatschappij die het land het liefst buiten internationale betrekkingen wilden houden. Een te grote acte de présence van Nieuw-Zeeland op het wereldtoneel werd vooral door de conservatieve regeringen teruggedrongen door hoge kosten aan te wenden als argument tegen het openen van gezantschappen.
De namen van de chefs de poste van het NCGW in Nieuw-Zeeland staan hieronder genoemd. Voor de naam van elke chef de poste staat vermeld tot en met welk jaar deze de functie bekleedde. Dit waren achtereenvolgens:
Chefs de poste, 1913-1954
Consulaat (1913-1944)
1913-1932 W.G. Johnston (tot 1918 vice-consul)
1932-1934 H.F. Johnston
1934-1940 C.H. Weston
1938-1944 M.F. Vigeveno (tot 1941 vice-consul, eerste beroepsambtenaar)
tot 1942 ressorterend onder het consulaat-generaal te Sydney, Australië:
1913-1920 H.J.W. Huber (consul)
1920-1932 P.E. Teppema (na 1922 consul-generaal)
1932-1942 T. Elink Schuurman (tot 1935 waarnemend consul-generaal)
Consulaat/Gezantschap (1945-1954)
1945-1947 jhr. W.E. van Panhuys, zorgde eerst als consul-generaal en laterals tijdelijk zaakgelastigde voor de overgang van consulaat naar gezantschap
1947-1948 mr. A.F.H. van Troostenburg de Bruyn
1948-1951 J.B.D. Pennink
1952-1953 jhr. L.M. de Brauw
1954-1958 B.A. Piets
Geschiedenis van het archiefbeheer
Er zijn geen gegevens bekend over de overbrenging van het archief naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2018 door Ministerie van Buitenlandse Zaken overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat stukken betreffende de organisatie van de post, protocollaire zaken en dossiers over de ontwikkelingen in Nieuw-Zeeland op het gebied van juridische en sociale zaken, economie, cultuur en (immigratie) politiek.
Te vinden zijn onder meer rapporten en correspondentie inzake handelsrelaties, de oorlogsinzet van de Nederlandse gemeenschap, nationaliteitskwesties 1940-1944, de burgerluchtvaart, de Koninklijke Paketvaart Maatschappij, de emigratieoverkomst tussen Nederland en Nieuw-Zeeland (1950-1954 ), de Nieuw-Guinea kwestie 1954 en de historische betrekkingen van Nederland met Nieuw-Zeeland. Voorts correspondentie met de vice-consulaten in Nieuw-Zeeland: Auckland, Christchurch en Dunedin.
Selectie en vernietiging
Het archief over de jaren 1913-1954 had een omvang van 7,55 meter. In 1983 is het archief geselecteerd door R.T.G. Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij deze selectie zijn 35 dozen (3,8 meter) vernietigd. De vernietiging is geschied volgens de vernietigingslijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
De inventaris is op dezelfde manier gestructureerd als tijdens de eerdere bewerking in 1983 door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De inventarissen van de eerdere bewerking zijn opgenomen in het archief en te vinden onder de Rubriek Oude toegang (inv. nrs. 218 en 219).
Dit archief is gesplitst in twee blokken. Archiefblok 1 betreft het consulaat te Wellington (1913-1944) met een omvang van 1,5 meter en archiefblok 2 betreft het consulaat/gezantschap te Wellington (1945-1954) met een omvang van 2,25 meter.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
Het archief werd vanaf 1938 tot en met 1954 geordend volgens het agendastelsel/rubriekenstelsel. Alle ingekomen en uitgaande stukken werden in chronologische volgorde ingeschreven in de agenda en werden op agendanummer opgeborgen. Als extra toegang op het archief fungeerde een namen- en onderwerpenindex (periode 1913-1944 en 1945-1954). Deze zijn als bijlagen opgenomen in de inventaris.
De oorspronkelijke ordening is aangehouden: tot 1952 maakte men gebruik van een lettercode. Aan elke letter werd een rubriek toegekend. In 1952 is men overgegaan tot het gebruik van de decimale code van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze toegang is gebaseerd op de archiefcode van het ministerie van Buitenlandse Zaken zoals deze in 1978 is vastgesteld. Deze archiefcode bestaat uit 9 hoofdrubrieken met een nadere onderverdeling. De hoofdindeling beslaat de volgende onderwerpen:
code 0 Algemeen
code 1 Organisatie
code 2 Protocol
code 3 Juridische aangelegenheden
code 4 Aangelegenheden van openbare orde, openbare zedelijkheid, openbare gezondheidszorg, openbare veiligheid, volkshuisvesting, leefmilieu
code 5 Waterstaat, verkeer en vervoer, verbindingen en elektronica
code 6 Economie, migratie, arbeid
code 7 Sociale aangelegenheden
code 8 Culturele en wetenschappelijke aangelegenheden, voorlichting
code 9 Staatkunde, landsverdediging, internationale organisaties
De verschillende archiefstukken zijn zoveel mogelijk chronologisch geordend. In de inventaris is het betreffende ordeningsnummer per dossier opgenomen en te vinden bij mapnummer.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het Auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Diplomatieke Vertegenwoordigingen in Nieuw-Zeeland (Wellington), nummer toegang 2.05.341, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat / Gezantschap Nieuw-Zeeland, 2.05.341, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven
Dit archief is een voorloper van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Nieuw-Zeeland over de periode 1955-1974 (nr. toegang:. 2.05.215.
Publicaties
Er bestaan geen relevante publicaties.

Bijlagen

Archiefbestanddelen