Terug naar zoekresultaten

2.05.123 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Durban (Zuid-Afrika), 1916-1950

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.123
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Durban (Zuid-Afrika), 1916-1950

Auteur

R. Spork

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaat te Durban (Zuid-Afrika)
Consulaat Durban

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1916-1950

Archiefbloknummer

Z42

Omvang

; 47 inventarisnummer(s) 1,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat te Durban (Zuid-Afrika), , 1916-1950

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat gegevens over nederlandse onderdanen: burgerlijke stand, nalatenschappen, naturalisatie en nederlanderschap, desertie en repatriering van zeelieden. Voorts stukken betreffende de activiteiten van de nederlandse militaire missie inzake onder meer dienstplicht, betalingen en demobilisatie. Tenslotte bevat het archief gegevens over de waarneming van de behartiging van de belangen van duitse onderdanen tijdens de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis
Het archief van het Nederlandse Consulaat te Durban (1916-1950) vormt de neerslag van de administratie van de volgende consuls: G.F. Brandt (1912-1919), J.P. Kakebeeke (1932-1936), F. Heckman (1940-1948) geassisteerd door vice-consul W.H. van der Eijken (1942-1949) en tenslotte waarnemend consul A.A. Steegstra (overleden in 1951). De meeste stukken zijn afkomstig uit de jaren 1940 - 1949. Bescheiden betrekking hebbend op de administratie van de consuls C.J.A. de Lange (1919-1924), H. Altmann (1924-1932) en A. Goudswaard (1936-1939) ontbreken.
Het ressort van het consulaat te Durban strekte zich in deze periode uit over de provincie Natal. Bij Koninklijk Besluit van 7 april 1950 werd het ressort uitgebreid tot de magistraatsdistricten Matatiele, Mount Currie en Umzimkulu van de Kaapprovincie, alsmede Zwaziland.
De consulaire ambtenaren in de havenstad Durban hadden uiteraard veel bemoeienis met zeelieden (vooral deserteurs). De ambtenaren maakten van elke desertie van schepelingen van Nederlandse schepen proces-verbaal op en stuurden een z.g. akte van desertie aan het departement van Buitenlandse zaken.
Ook van de desertie van vreemdelingen in Nederlandse scheepsdienst moesten akten opgemaakt en ingezonden worden. Het departement van Buitenlandse Zaken stuurde de akten door naar het departement van Justitie.
Consul G.F. Brandt
De heer G.F. Brandt werd 22 december 1882 geboren te Velp. In 1908 werd hij benoemd tot vice-consul en in 1912, enkele jaren voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, tot consul. Tijdens deze oorlog liepen de gemoederen tussen Engelsen en Duitsers in Zuid-Afrika zo hoog op dat het tot gewelddadigheden kwam. In 1916 vernielden Engelsen huizen en kantoren van Duitsers. Daar zij blijkbaar geen onderscheid zagen tussen Nederlandse en Duitse opschriften vernielden zij ook het Nederlandse Consulaat.
De unie-regering bood aan de schade te vergoeden als een "act of grace" (dus als een gebaar waartoe zij zich niet verplicht achtte). De Nederlandse regering stelde zich echter op het standpunt dat zij recht had op schadevergoeding en accepteerde geen vergoeding als "act of grace".
Consul J.P. Kakebeeke
Van consul J.P. Kakebeeke, geboren 30-08-1897 te Amsterdam, zijn niet veel bescheiden bewaard gebleven. Slechts enkele brieven, ingekomen in 1934 en januari 1935.
Consul F. Heckman en vice-consul W.H. van der Eijken
Daarentegen zijn veel bescheiden overgeleverd die zijn opgemaakt of ontvangen door consul F. Heckman en vice-consul W.H. van der Eijken. F. Heckman, geboren 18-10-1895 te Dokkum, werd 1 februari 1940 officieel benoemd tot consul (zijn voorganger A. Goudswaard was reeds 29-08-1939 eervol ontslag verleend).
Behartiging van Duitse belangen
In september 1939 werd de heer Heckman verzocht de bescherming op zich te nemen van de Duitse belangen in de Unie van Zuid-Afrika. In februari 1940 werd hij zelfs voorzitter van de Deutsche Hilfsverein in Natal ten einde voor de Duitsers, die zich liever op de achtergrond hielden, de kontakten met de Zuid-Afrikaanse autoriteiten te onderhouden. Het gezantschap te Pretoria had hiertegen geen bezwaar, mits de consul er voor zorgde dat de werkzaamheden van de "verein" zicht uitsluitend zouden bewegen op het terrein van de hulpverlening. In mei 1940 kreeg de consul opdracht van de Nederlandse regering bovengenoemde taken te beëindigen.
Handelswaarneming voor Nederlands-Indië
Naast de behartiging van de Duitse belangen was de consul belast met de handelswaarneming voor Nederlands-Indië. Kort voor de Duitse inval in Nederland, was door de regering een wet aangenomen die grote bedrijven in staat stelde hun statutaire zetel naar de koloniën te verplaatsen. Dit had waarschijnlijk een uitbreiding van de werkzaamheden van het handelscommissariaat voor Indonesië te Durban tot gevolg. Op 15 juni werd als assistant bij het handelscommissariaat aangesteld W.H. van der Eijken (geboren 25-07-1900 te Amsterdam). Op 8 januari 1942 werd hij tevens benoemd tot vice-consul. In het voorjaar van 1942 werd Nederlands Oost-Indië bezet door Japan, waardoor de betekenis van genoemd handelscommissariaat uiteraard afnam. Begin 1949 werd, gezien de geringe mogelijkheden voor handelsverkeer tussen Indië en Zuid-Afrika, het handelscommissariaat opgeheven.
Werkzaamheden voor de militaire missie
Belangrijk en omvangrijk waren de werkzaamheden die de consul en vice-consul verrichten voor de Nederlandse militaire missie te Pretoria (1941-1947). In 1941 arriveerde te Pretoria een militaire missie om het Koninklijk Besluit van 28 februari 1941 no. 9, waarbij alle in Zuid-Afrika aanwezige mannelijke Nederlanders geboren tussen 1 januari 1904 en 1 januari 1922 werden ingelijfd bij de Nederlandse strijdkrachten, te doen uitvoeren. Het was de taak van de militaire missie d.m.v. doelmatige propaganda het dienstnemen van de Nederlanders bij de Nederlandse strijdkrachten in Groot-Brittannië of Canada en later ook in Nederlands-Indië, te bevorderen.
De enige sanctie die men aanvankelijk tegen dienstweigeraars kon stellen, was het weigeren van consulaire bijstand. Vanaf 1942 beschikte men over de mogelijkheid dienstweigeraars naar Suriname te deporteren.
De maatregelen die de consulaire ambtenaren ieder in hun district voor de militaire missie moesten verrichten bestonden o.a. uit: het registreren van dienstplichtigen, het verzenden/doorzenden van formulieren inzake de keuring van dienstplichtigen, idem van aanvraagformulieren voor kostwinnersvergoeding, het verlenen van assistentie aan gedemobiliseerde militairen. De militaire missie te Pretoria werd 1 september 1947 opgeheven, waarmee voor het consulaat te Durban een eind kwam aan de werkzaamheden voor de missie.
Aan de heer F. Heckman werd eervol ontslag verleend bij Koninklijk Besluit van 22-05-1948 no 22.
Vice-consul W.H. van der Eijken werd in 1947 geschorst wegens fraude en in 1949 officieel ontslagen.
Na het ontslag van F. Heckman en de schorsing van W.H. ven der Eijken nam A.A. Steegstra het consulaat waar tot zijn dood in 1951.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Archief van het Nederlands-Indisch handelscommissariaat
In 1953 werd het archief van het voormalig Nederlands-Indisch handelscommissariaat overgedragen aan het Hoge Commissariaat der Nederlanden te Djakarta. Met uitzondering van een aantal bundels codetelegrammen (1940-1942) en een persoonlijk schrijven van de heer Heckman aan Harer Majesteits Gezant te Pretoria (d.d. Augustus 1947) droeg het Hoge Commissariaat ze over aan de autoriteiten van de Republiek Indonesië. De codetelegrammen, opgemaakt of ontvangen door F. Heckman als consul en niet als handelswaarnemer, werden naar Buitenlandse Zaken gestuurd, waar zij later werden verenigd met de rest van het consulaatsarchief Durban. Mogelijk bevond zich bij de codetelegrammen de correspondentie van het over de jaren 1916-1918 en 1934-1935. Genoemde telegrammen en correspondentie werden door mij bij elkaar in drie dozen verpakt aangetroffen.
Archief van het Nederlandse consulaat te Durban
Het archief van het Nederlandse consulaat te Durban bevond zich + 1955 in het Gezantschap te Pretoria.
De gezant zond in 1957 een inhoudsopgave van het archief naar het departement van Buitenlandse zaken. Daaruit werd een groot deel vernietigd, uit de door de heer Ravesloot vervaardigde inhoudsopgave van het archief blijkt, dat het merendeel van de wel bewaard gebleven bescheiden betrekking heeft op de werkzaamheden voor de militaire missie.
In 1961 gaf de archivaris van het departement van Buitenlandse Zaken mevrouw M.W. Jurriaanse opdracht de stukken betreffende de militaire missie naar het ministerie van Defensie te sturen, daar zij deze stukken van geen belang achtte voor het departement van Buitenlandse zaken. De overige stukken werden geplaatst bij de reeds eerder ontvangen codetelegrammen.
In 1977 stuurde het Miniserie van Defensie de stukken betreffende de militaire missie terug naar Buitenlandse Zaken ,waar zij werden verenigd met de rest van het consulaatsarchief Durban.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De omvang van het archief van het Nederlandse consulaat te Durban bedroeg in 1957 4,5 meter. Vernietigd werden stukken betreffende kostwinnersvergoedingen (1939-1945), stukken betreffende paspoorten (1940-1950), twee pakketten staatsbladen, de rekening courant van de militaire missie (1943-1947) en een bundel zeeverzekeringspolissen.
Op 24 september 1960 berichtte de tijdelijke zaakgelastigde te Pretoria L.G.N.M. Ravesloot dat hem aan de hand van de vernietigingsinstructie was gebleken dat veel meer bescheiden konden worden vernietigd dan tot nu toe was geschied. Het restant van het archief bedroeg na zijn ingrijpen nog slechts 50 cm (ongerekend de bovengenoemde codetelegrammen en oude correspondentie die zich reeds in Nederland bevonden).
De totale omvang van het in 1977 weer herenigde archief bedroeg ongeveer 1meter. Hiervan is door de inventarisator + 55 cm vernietigd (zie het bij de inventaris gevoegde proces-verbaal van vernietiging).
Ordening van het archief
De te bewaren bescheiden heb ik onderverdeeld in stukken betreffende de behartiging van de belangen van de Nederlandse regering enerzijds en stukken betreffende de behartiging van de belangen van de Duitse regering anderzijds.
De stukken betreffende de behartiging van de belangen van de Nederlandse regering konden worden onderverdeeld in a) stukken betreffende de consulaire werkzaamheden en b) stukken betreffende de werkzaamheden voor de militaire missie. De oude orde van het archief verzette zich hier niet tegen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Buitenlandse Zaken: Consulaat te Durban (Zuid-Afrika), nummer toegang 2.05.123, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Durban, 2.05.123, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Overzicht van geraadpleegde bronnen
Publicaties Manning, A.F. 'De buitenlandse politiek van de Nederlandse regering in Londen tot 1942'. In: Tijdschrift voor Geschiedenis , 91ste jaargang, aflevering 1, 1978. Blz. 49-65. Paulus, J. Het consulair recht en de consulaire werkkring, zoals die voortvloeien uit de Nederlandse wetten en wettelijke voorschriften, de door Nederland gesloten verdragen en het volkenrecht. Ene handleiding voor de Nederlandse consulaire ambtenaren. Den Haag 1890.
Archieven
ARCHIEVEN VAN HET DEPARTEMENT VAN BUITENLANDSE ZAKEN
- Archief Code 1, 1945-1954: Hieruit: 153.0 Overdracht en Vernietiging Pretoria/Durban, 1957-1961 - Archief Code 1, 1955-1964: Hieruit: 153.0 Overdracht en Vernietiging Pretoria/Durban, 1957-1961 - Archief DBD, 1945-1954: Hieruit: 10 Zuid-Afrika/Durban deel III, 1955-1964 - Archief van de Nederlandse vertegenwoordiging te Pretoria, 1888-1954. Nederlandse Militaire Missie, 1940-1947. Hieruit: 7.25 GA Ned. Mil. Missie, Pretoria algemeen, 1950; Z.23 Begrenzing van het gebied waar oproeping van dienstplichtigen door gezant mag plaatsvinden, 1942-1944; Z 23Q Correspondentie met consulaten over oproeping, onderstand, delegatie etc. van Dienstplichtigen, 1941-1944. - Archief gezantschap/ambassade Pretoria Code 0 t/m 999, 1945-1954: Hieruit: Code 101 map 5 Consulaat Durban algemeen, 1947-1952; Code 101 map 7 Affaire vice-consul W.H. van der Eijken, 1951-1952; Code 101 map 8 Consulaat Durban personeel, 1944-1946; Code 101 map 9 Inventarissen, 1949 - Archief Londens archief 1940-1945 I Gewoon Archief deel 2: Hieruit: AZ/JZ-REG. Registratie militairen Algemeen; 1a Ned. Mil. Missie in Zuid-Afrika, 1940 -1945 (ontbreekt); AZ/JZ-MIL. Militaire zaken 51 Kostwinnersvergoeding of oorlogsvergoedingsbeschikking voor Nederlandse Militairen o.a. in Zuid-Afrika, 1940-1945 - Archief Londens archief 1940 -1945 Geheim Archief: Hieruit: Juridische Zaken; 37 Dienstweigeraars in Zuid-Afrika, deportatie en bestraffing, 1942-1945