Beyaz nektarin tiplerinin prunus cinsine giren önemli türlerle melezlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-07-03

Authors

Gür, Engin
Şeker, Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Beyaz nektarinler Çanakkale ilinde yetiştirilen endemik bir genotip olup, çok zengin ve beğenilen bir aroma yapısına sahiptir. Son yıllarda iç pazarlarda gerçekleşen tanınma ve tüketici tercihi nedeniyle üretiminde önemli artışlar kaydedilmiştir. Beyaz nektarinler yüksek kalite özelliklerine sahip, yeni sert çekirdekli meyve çeşitlerinin geliştirilmesi için özgün bir materyaldir. Bu çalışmada beyaz nektarin ile erik, şeftali, badem, kayısı çeşitleri arasında melezlemeler yapılmıştır. Melezleme sonuçlarına göre elde edilen meyvelerde tutum oranı incelenmiştir. Bu amaçla 2008-2011 yılları arasında 94 kombinasyonda toplam 19046 çiçekte melezleme yapılmış olup, en yüksek meyve tutum oranı %26.10 ile Beyaz Nektarin X Erik kombinasyonundan elde edilmiştir.
White nectarines are the endemic genotype grown in Canakkale which have the unique characteristics of desirable and rich flavor. In recent years, a significant increase has been recorded in the production of white nectarines, due to being recognized in the domestic market and the consumer choice. White nectarines with high quality are the orginal material for development of new stone fruits varieties. In this research, white nectarine types have been hybridized with plum, peach, almond and apricot varieties, and nectarine varieties and investigated the genetic relationship with the Prunus species. The fruit set ratio and some pomological characters of the hybrids were investigated. For this purpose, 19046 flowers were pollinated with 94 combinations in 2008-2011. As a result of these studies, the highest fruit set ratio 26.10% has been obtained from the white nectarine X plum combination.

Description

Keywords

Beyaz nektarin, Melezleme, Çanakkale, White nectarine, Hybridization

Citation

Gür, E. ve Şeker, M. (2014). "Beyaz nektarin tiplerinin prunus cinsine giren önemli türlerle melezlenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 28(1), 65-72.