Skip to main content

Bibliotheca Thysiana rare books collection

 Fonds
Identifier: ubl231

Scope and Contents

Oude drukken met name op het gebied van theologie, recht, medicijnen, klassieke talen en geschiedenis, kunstgeschiedenis, geografie, reizen etc.). Doordat de verzamelaar zich voor vele disciplines interesseerde, kent de bibliotheek geen zwaartepunt. Maar op alle deelterreinen bevat de collectie zeldzame werken die vaak nergens anders in Nederland aanwezig zijn.

Dates

  • Creation: 15de-19de eeuw
  • Creation: Bulk 16de-18de eeuw

Language of Materials

Nederlands, Frans, Duits, Engels, Latijn

Conditions Governing Use

Regels die van toepassing zijn bij het raadplegen van dit materiaal kunnen worden gevonden op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Biographical / Historical

Johannes Thysius (1622-1653) was een boekverzamelaar die op jonge leeftijd overleed. Hij liet niet alleen een verzameling van ongeveer 2000 boeken na, maar ook een aanzienlijke som geld, te gebruiken voor de bouw van een bibliotheek. Deze werd in 1655 geopend aan het Rapenburg in Leiden. De collectie valt nu onder een curatorium, samengesteld uit drie hoogleraren van de Leidse Universiteit. Het pand, met het adres Rapenburg 25, is een rijksmonument, en sinds 1997 in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser. De laatste restauratie, die enkele jaren duurde, is afgerond in 2001.

Extent

2500 boeken (circa) van voor 1800

Abstract in Dutch

Collectie oude drukken op diverse terreinen (theologie, recht, medicijnen, klassieke talen en geschiedenis, kunstgeschiedenis, geografie, reizen etc.).

Abstract in English

Collection of rare books in different fields (theology, law, medicine, classical languages and history, history of art, geography, travelling etc.).

Physical Location

Bibliotheca Thysiana en Universiteitsbibliotheek Leiden (zie aanvraaginstructies)

Other Finding Aids

Alle boeken zijn beschreven in de catalogus. De oude drukken in de Bibliotheca Thysiana hebben een signatuur THYSIA 1-2XXX. De boeken overgebracht naar de UB hebben een signatuur THYSUB 3000 en hoger.

Custodial History

De boeken door Johannes Thysius zelf verworven dragen zijn handgeschreven naam en waszegel. Naar de precieze totstandkoming van de collectie wordt momenteel onderzoek verricht.

Immediate Source of Acquisition

Na de dood van Thysius is het curatorium van de Bibliotheca Thysiana blijven voortgaan met acquisitie. Dit had tot gevolg dat de collectie zo groeide dat ze aan het eind van de twintigste eeuw niet langer in haar totaliteit gehandhaafd kon blijven in de Bibliotheca Thysiana aan het Rapenburg. Vooruitlopend op een restauratie in de eerste helft van de jaren negentig is de collectie pamfletten overgebracht naar de Universiteitsbibliotheek, gevolgd door alle boeken gedrukt na 1800. De weinige financiƫle middelen die het curatorium tegenwoordig heeft, worden aangewend voor restauratie en niet voor uitbreiding van de collectie.

Accruals

Er worden geen toekomstige aanvullingen verwacht.

Related Materials

De andere collectieonderdelen van de Bibliotheca Thysiana zijn apart beschreven: archief, pamfletten en prenten.

Bibliography

  • Anrooij, W. van en P. Hoftijzer (eds.), Vijftien strekkende meter. Nieuwe onderzoeksmogelijkheden in het archief van de Bibliotheca Thysiana. Hilversum 2017.
  • Mourits, E.V.M., Een kamer gevuld met de mooiste boeken. De bibliotheek van Johannes Thysius (1622-1653). [s.l.] 2016. PhD Universiteit Leiden.
  • Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, dl. 5 (Thys, Thysius Joban)
  • Tiele, P.A., Catalogus van de bibliotheek van Joannes Thysius. Leiden 1879.
  • Zie ook de literatuuropgave op de website van de Bibliotheca Thysiana.

General

De boeken kunnen via de catalogus worden aangevraagd. De oude drukken worden eens per week opgehaald uit de Bibliotheca Thysiana. Voor buitenlandse bezoekers kan een uitzondering worden gemaakt. De boeken van na 1800 (THYSUB 3000 en hoger) zijn wel op de dag van aanvraag beschikbaar.

De boeken van voor 1900 komen ter inzage op de Leeszaal Bijzondere Collecties.

Processing Information

De oude collectie is eind jaren 1990 geconserveerd.

Title
Collection guide of the Bibliotheca Thysiana rare books collection (15de-19de eeuw)
Subtitle
Collectie gedrukte werken van de Bibliotheca Thysiana
Author
Anton van der Lem, 2014
Date
2015
Language of description
Dutch; Flemish
Script of description
Code for undetermined script
Language of description note
Beschrijving is in het Nederlands.

Revision Statements

  • 21 November 2017: latest update

Repository Details

Part of the Leiden University Libraries Archives & Collections Repository

Contact:
Witte Singel 27
Leiden 2311 BG Netherlands
+31 71 527 2857