Datering
Maker Mevr. M.C. ter Poorten

Floddermuts. Inzending voor een prijsvraag voor een Nieuw Fries Kostuum.

Floddermuts. Gemaakt van Bretonse doorstoptule.
Het ontwerp was van mevr. M.C. ter Poorten (1915-2005). Het werd ingezonden bij een prijsvraag in de Leeuwarder Courant, uitgeschreven door architect Arjen Witteveen, waarin gevraagd werd een hoofddracht te ontwerpen bij het Nieuw Fries Kostuum van J. Kars-Stienstra. Mevr. Ter Poorten won de eerste prijs. De prijswinnende muts werd in een kwartiertje gemaakt in de kaaswinkel van mevr. Tine Piersma-Bakker in de Peperstraat te Sneek.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, p. 20

Identificatie
Titel
Floddermuts. Inzending voor een prijsvraag voor een Nieuw Fries Kostuum.
Objectnummer
FSM-1981-319
Objecttype
  • Floddermutsen
    Kleine mutsen voor binnenshuis, met een enkele of dubbele sierstrook als rand aan de voorkant en tot de oren reikend; werden door vrouwen in de 18e eeuw gedragen. (AAT)
  • Mutsen
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002305
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Mevr. M.C. ter Poorten
Datering
Materiaal
  • Kant
    Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden