La vivencia emocional de los alumnos de secundaria al practicar juegos deportivos tradicionales

Author

Falcón Miguel, David

Director

Lavega i Burgués, Pere

Serna Bardavío, Jorge

Date of defense

2020-07-01

Pages

259 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

L'Educació Física mitjançant una pedagogia dels comportaments motrius i un plantejament coeducatiu, és capaç de generar benestar i allunyar-se dels estereotips de gènere. 67 alumnes (34 nois i 33 noies) de 4t d'ESO d'una Escola de Saragossa, van practicar vuit sessions amb diferents jocs esportius pertanyents als quatre dominis d'acció motriu amb presència i absència de competició. Es va utilitzar l'escala validada GES per avaluar la intensitat de les emocions. A les dades quantitatives obtingudes es va aplicar arbres de classificació i equacions d'estimació generalitzades. La informació de caràcter qualitatiu es va analitzar mitjançant estadística descriptiva. Els jocs van generar [als | en els] alumnes més emocions positives que negatives, observant diferències d'acord amb el domini d'acció motriu i convertint-se aquest en el primer predictor de la vivència emocional. Els jocs cooperatius es van mostrar com els més indicats a l'hora de generar benestar. El gènere dels participants es va mostrar com un element primordial a tenir en compte per evitar la vivència d'emocions negatives.


La Educación Física mediante una pedagogía de las conductas motrices y un planteamiento coeducativo, es capaz de generar bienestar y alejarse de los estereotipos de género. 67 alumnos (34 chicos y 33 chicas) de 4º de la ESO de un Colegio de Zaragoza, practicaron ocho sesiones con diferentes juegos deportivos pertenecientes a los cuatro dominios de acción motriz con presencia y ausencia de competición. Se utilizó la escala validada GES para evaluar la intensidad de las emociones. A los datos cuantitativos obtenidos se aplicó árboles de clasificación y ecuaciones de estimación generalizadas. La información de carácter cualitativo se analizó mediante estadística descriptiva. Los juegos generaron en los alumnos más emociones positivas que negativas, observando diferencias en función del dominio de acción motriz y convirtiéndose éste en el primer predictor de la vivencia emocional. Los juegos cooperativos se mostraron como los más indicados a la hora de generar bienestar. El género de los participantes se mostró como un elemento primordial a tener en cuenta para evitar la vivencia de emociones negativas.


Physical Education, through a pedagogy of motor behaviour and a co-educational approach, is capable of generating well-being and moving away from gender stereotypes. 67 students (34 boys and 33 girls) in the 4th grade of ESO in a school in Zaragoza, practiced eight sessions with different sports games belonging to the four domains of motor action with presence and absence of competition. The validated GES scale was used to evaluate the intensity of emotions. Classification trees and generalized estimation equations were applied to the quantitative data obtained. Qualitative information was analyzed by means of descriptive statistics. The games generated more positive than negative emotions in the students, observing differences in function of the domain of motor action and becoming the first predictor of the emotional experience. Cooperative games were shown to be the most suitable when generating well-being. The gender of the participants was shown to be a primordial element to take into account in order to avoid experiencing negative emotions.

Keywords

Educació física; Jocs motors; Afectivitat; Educación física; Juegos motores; Afectividad; Physical education; Motor games; Affectivity

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Educació Física i Esportiva

Documents

Tdfm1de1.pdf

1.687Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)