The guiding force for moral behaviour and the role of religion to sustain it : A comparative study through a psychological lens

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Yazarlar

Nazir, Thseen
Bulut, Sefa
Thabassum, Liyana

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

ORSAM

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Since time immemorial, the world has been shaped by various rules and codes of conduct. These rules, though varying with the demands of time, have been incorporated into human life to ensure harmony and prosperity. Of particular significance are the moral or ethical rules that have guided humanity along the path of goodness. Moral codes of conduct have always been tied to the idea of right and wrong, of goodness and evil, and are almost always introduced with religious or cultural undertones. While this may be the cause for differences in certain specific codes of conduct across different cultures and religions, nonetheless, there are also pieces of evidence pointing to a universal nature of moral and ethical values. There are some of these values that remain the same across cultures, and religions are causes for exploration. Therefore, the current paper seeks to explore the similarities in ethical or moral values and behavior found in religious scriptures, namely Futuwwat-nama and certain Hindu scriptures. Moreover, the paper briefly examines modern psychological theories to understand morality through religion. For this purpose, we have examined Muhammad ibn al-Husayn al-Sulami’s Futuwwat-nama, ‘The Book of Sufi Chivalry,’ and some Hindu scriptures, such as the ‘Rig Veda’, ‘Manu Smrithi’ and ‘Mahabharata’ to name a few. Three broad themes were identified and analyzed using various psychological theories.
Çok eski zamanlardan beri dünya çeşitli usul ve davranış kuralları tarafından şekillenmektedir. Zamanla değişmelerine rağmen bu kurallar, uyum ve refah sağlamaları için insan yaşamının vazgeçilmez öğeleri haline gelmişlerdir. İnsanlığı iyiliğe yönlendiren ahlaki veya etik kurallar özellikle önem arz etmektedirler. Ahlaki davranış kuralları her zaman doğru ve yanlış, iyilik ve kötülük fikrine bağlı kalmış ve neredeyse her zaman dini veya kültürel eğilimlerle birlikte takdim edilmişlerdir. Bu, çeşitli kültür ve dinlere has bazı davranış kurallarındaki farklılıkların nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır; ancak yine de ahlaki ve etik değerlerin evrensel doğasına işaret eden kanıtlar da mevcuttur. Bu değerlerden bazıları farklı kültürlerde olmalarına rağmen aynı kalmışlardır ve dinler keşif için sebep niteliğindedirler. Dolayısıyla bu makale, dini metinlerde, bir diğer ifadeyle Fütüvvetname ve bazı Hindu metinlerinde bulunan etik veya ahlaki değerler ve davranışlardaki benzerlikleri araştırmayı amaçlamaktadır. Makale ayrıca din üzerinden ahlakı anlamak maksadıyla modern psikolojik teorileri kısa bir şekilde incelemektedir. Bu amaçla Muhammed ibn el-Hüseyin El-Sülemi’nin Fütüvvetnamesi ‘Kitâbü’l-Fütüvve’ ile ‘Rigveda’, ‘Manusmriti’ ve ‘Mahabharata’ gibi bazı Hindu kutsal metinlerini inceledik. Makalede çeşitli psikoloji teorileri kullanılarak üç geniş tema tanımlanmış ve analiz edilmiştir.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Moral Behaviour, Moral Codes, Religion Futuwwat-nama, Hindu Scriptures, Ahlaki Davranış, Ahlaki Kodlar, Din, Fütüvvetname, Hindu Kutsal Metinleri

Kaynak

Ortadoğu Etütleri

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

12

Sayı

1

Künye

Nazir T., Bulut S. ve Thabassum, L. (2020). The guiding force for moral behaviour and the role of religion to sustain it : A comparative study through a psychological lens. Ortadoğu Etütleri, (12)1, 140-153.