Postmodern bağlamda Netflix'te LGBTIQ+ söylemleri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

İbn Haldun Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu tez çalışması bir orijinal Netflix dizisi olan Mindhunter özelinden Netflix'te LGBTIQ+ söylemlerinin homoseksüel tüketici kültürüne katkısı ve bu tüketici kültürünün asimilasyonist yapısını incelemiş, bunu yaparken de postmodern farklılık ve çok seslilik söylemlerinin bu kültürü oluşturmadaki rolünü ortaya koymuştur. Eleştirel söylem analizinin uygulandığı bu çalışmada bağlamsal, disiplinler arası ve eklektik bir inceleme yapmak için öncelikle detaylı bir teorik ve kavramsal araştırma yapılmış, tarihsel gelişmeler sıralanmıştır. Sonrasında postmodern, feminizm, LGBTIQ+ hareketi ve queer teorisi birlikte incelenmiş, tarihsel bağlamları da göz önünde bulundurularak, postmodern etkiler tespit edilmiştir. Mindhunter dizisinden elde edilen söylemlerde güdülen ideolojik, sosyolojik amaçlar, postmodern etkiler, bilinçli ya da bilinçsiz yanlılık tartışılmış, güç ve iktidar ilişkilerindeki kanunlaştırma, pekiştirme, meşrulaştırma ve yeniden inşa prosedürleri, postmodern ve neoliberalizmin birlikte incelenmesiyle aydınlatılmıştır. Ele alınan dizinin gerçek yaşam hikâyeleri ve karakterlerine dayanıyor oluşu ve diziye kaynaklık eden Mindhunter kitabının incelenmesi sayesinde, diziye eklenen LGBTIQ+ söylemlerinin bağlamları fark edilmiş ve hikâyenin gerçek yaşamdan kurgusal bir dünyaya aktarılırken eklenen veya çıkarılan unsurları ve bunların sebep ve sonuçları tartışılmıştır. Postmodernizmin neoliberalizme uygun kültürel altyapıyı nasıl sağladığı, Netflix'in kendi özelinde kapital sınıfın çıkarlarını nasıl koruduğu ve artan popülerliğiyle LGBTIQ+ hareketinin bağlamından koparılarak Foucault'un (2018) da ifadeleriyle, iktidarın temsil etmeye başladığı özneleri artan söylemlerle yeniden inşa ediş sürecinin 21. yüzyıldaki karşılığı aydınlatılmıştır. Bu araştırma disiplinler arası bir çalışmadır ve postmodern teorinin felsefe, medya, tarih, sosyoloji, cinsiyet çalışmaları, siyaset gibi birçok disipline olan etkisini, bu çalışmanın konusu bağlamında anlaşılır kılarak literatüre önemli bir katkı sağlamıştır.
This thesis is a specific analysis of the discourses on the contribution of Netflix to the LGBTIQ+ consumer culture and the assimilationist structure of this culture in the original Netflix series "Mindhunter", where the role of postmodern's diversity and multivocality discourses in creating this culture is put forth. In this study where a critical discourse analysis was applied, in order to conduct a contextual, interdisciplinary and eclectic analysis, after a detailed theoretical and conceptual research was done, a sequence of historical developments was presented. Subsequently, postmodern, feminism, the LGBTIQ+ movement and queer theory were analysed together and the effects of postmoden were identified while also taking into consideration the historical background. As part of the discourses obtained in the "Mindhunter" series the pursued ideological and sociological purposes, the postmodern effects and conscious or unconscious bias were discussed and the legalisation, enhancement, legitimization and reconstructive procedures of the relationship between hegemony and power were clarified together with an analysis on postmodern and neoliberalism. Considering the fact that the series is based on a real life story and thanks to the analysis of the book "Mindhunter" which was a source for the series, the added context of the LGBTIQ+ discourses was noticed and the causes and consequences of added or removed elements during the transfer of the story from a real life to a fictional world were discussed. Some of the topic enlightened here are how postmodernism provides a cultural foundation for neoliberalism, specifically how Netflix protects the interests of the capital class and with its increasing popularity, detaches the LGBTIQ+ movement from its context, in the words of Foucault (2018) the 21st-century response to the process of rebuilding the subjects that are being represented by the power with increasing discourses. This thesis is a multidisciplinary study which aims to make an important contribution to the literature by clearly presenting the effect of postmodern theory in different disciplines such as philosophy, media, history, sociology, gender studies, or politics, in context of the topic of this study.

Açıklama

YÖK Tez No: 649890

Anahtar Kelimeler

Radyo-Televizyon, Radio and Television, İletişim Bilimleri, Communication Sciences, Netflix, Mindhunter, LGBTIQ+, Eleştirel, Söylem Analizi, Postmodernizm, Neoliberalizm, Critical Discourse Analysis, Postmodernism, Neoliberalism

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Maden, A. (2020). Postmodern bağlamda Netflix'te LGBTIQ+ söylemleri. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İbn Haldun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.