Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin öfke tarzları ve saldırganlık davranışı üzerine bir inceleme

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2010

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Her 100 (yüz) kişiden 2 (iki) sinde görülebilen Borderline kişilik bozukluğu (BKB) genç erişkinlik döneminde başlayan, benlik algısında, kişilerarası ilişkiler ve duygulanımda tutarsızlıkla devam eden, genellikle impulsivite, öfke, saldırganlık ve kendine zarar verici davranışlar geliştirmeyle sonuçlanan bir kişilik bozukluğudur. Öfke ve saldırganlık tanı ve terapi sürecinde en çok gözlenen olgulardandır. Bordeline kişilik bozukluğu olan kişilerde öfke tarzının ve saldırganlık boyutunun belirlenmesi terapistlere ve danışanlara yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada 108 borderline tanısı almış , 108 borderline tanısı almamış toplam 216 kişi örneklemi oluşturmaktadır. Örneklemin BKB si olup olmadığını belirlemek için Ömer Aydemir ve ark. tarafından Türkçeye uyarlanan Borderline Kişilik Bozukluğu Envanteri, öfke tarzlarını belirlemek için güvenirlik geçerlik çalışması Özer (1994) tarafından yapılan Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ve saldırganlık durumlarını ölçmek amacıyla Can'nın (2002) güvenirlik ve geçerlik çalışmasını yaptığı Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır.İki grubun niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ikiden fazla grup durumunda, parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Mann Whitney U testi ve İki niceliksel verinin karşılaştırılmasında Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; BKB'ye sahip olan kişiler ile BKB'ye sahip olmayan kişilerin sürekli öfke ve öfke ifade tarzları (öfke içe, öfke dışa ve öfke kontrol) arasında anlamlı farlılıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır. BKB'ye sahip olan kişiler ile BKB'ye sahip olmayan kişilerin saldırganlık davranışları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. BKB ye sahip bireylerde 27,30 ortalama değeriyle en yüksek Sürekli Öfke tarzı ölçülmüş, en düşük öfke tarzı ise ortalama 19,231 değeriyle Öfke/İçe tarzı olmuştur. Saldırgan ölçeği puanlarında en yüksek değer BKB tanısı almış bireylerde 24,037 ortalama puanıyla Öfke durumu, en düşük değer ise BKB tanısı almış kişilerde 14,811 ile sözel saldırganlık durumu olduğu bulunmuştur. BKB tanısı almamış bireylerde en yüksek saldırganlık durumu 16,731 ile Öfke ve en düşük ortalama puana sahip saldırganlık durumu ise 10,644 ile Dolaylı Saldırganlık olduğu bulunmuştur. Bulunan bu sonuçlar ile bordeline kişilik bozukluğu çalışan akademisyenlerin yapacakları çalışmalara ve terapistlerin terapi seanslarına faydalı olabilecek önerilerde bulunulmuştur.
In 2 cases per 100 person can be seen in Borderline Personality Disorder, usually that disorder starts in during young adulthood period and the disorder continues instability with the self-perception, interpersonal relationships and affective ongoing, often impulsivity, anger, aggression and self-harming behavior development resulted in a personality disorder. In the process of borderline disorder?s diagnosis and therapy anger and aggression are among the most observed cases. To determine styles of aggression and dimension of impulsivity in the people who suffers from borderline personality disorder will be guiding the therapists. In this study, 108 people were diagnosed as borderline, 108 had not received the diagnosis of borderline total sample comprised 216 people. Sample to determine whether the BPD have Ömer Aydemir and friends by the Turkish adaptation of Borderline Personality Disorder Inventory, anger to determine the reliability validity Ozer (1994) made by the Trait Anger-Anger Expression Scale and aggression status in order to assess Can (2002), the reliability and validity of his Aggression Scale was used.While comparing two groups of quantitative data we used the Mann Whitney U test, and for the quantitative data comparing if it is more than two groups in that case of the parameters between groups comparisons Kruskal-Wallis test and to determine the group which causes differences between the groups has done by Mann Whitney U test and the two quantitative data comparing Spearman correlation analysis was used. The analysis result, between the people who have BPD and people who do not have BPD significant differences were observed about their traits of anger and anger expression style (anger inward, outward anger and anger control). Also between the people who have BDP and people who do not have BDP significant differences were observed about their behave of aggression. In individuals who have BPD with the highest anger average with the value of 27.30 as Always Anger style and the lowest anger style average is value of 19.231 with the Anger / Importing style was measured. In the individuals who have BPD the highest Aggressive scale scores were diagnosed as value of 24.037 with the Anger condition and the lowest score was found 14.811 with Verbal Aggression. In the individuals who did not diagnosed as BPD the highest state of anger was found 16.731 as Aggression, and the lowest average score about aggression style was found 10.644 as Indirect Aggression.This result in that study includes some suggestions that might be helpful for academicians or therapists to use in their therapy seasons who works with people suffers from Borderline Personality Disorders.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Borderline kişilik bozukluğu, saldırganlık, öfke, öfke tarzı, Borderline Personality Disorder, aggression, anger expression, anger

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Akpınar, F. (2010). Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin öfke tarzları ve saldırganlık davranışı üzerine bir inceleme / An investigation about people's anger manners and agression behaviors who have personality disorder. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.