Sınıf öğretmenlerinin örgütsel güven ve örgütsel muhalefet algı düzeyleri arasındaki ilişki

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019-02

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin örgütsel güven düzeyleri ve örgütsel muhalefet düzeylerini saptayarak; bu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, tarama yönteminin kullanıldığı korelasyonel modelde tasarlanmış bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Kartal ilçesinde farklı sosyo - ekonomik bölgelerden küme örnekleme yöntemine göre seçilen okullardan, uygun örnekleme yöntemine göre seçilen 97 kadın, 47 erkek ve 5 cinsiyetini belirtmeyen olmak üzere toplam 149 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, “Örgütsel Güven Ölçeği” ve “Örgütsel Muhalefet Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle, ortalama, standart sapma ve yüzde betimlemeli istatistikleri kullanılarak sınıf öğretmenlerinin örgütsel güven ve örgütsel muhalefet algı düzeyleri betimlenmiştir. Daha sonra; sınıf öğretmenlerinin örgütsel güven ve örgütsel muhalefet algı düzeylerinin cinsiyete ve sendikaya üye olma durumlarına göre değişip değişmediği bağımsız t-testi, kıdeme göre değişip değişmediği ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Son olarak örgütsel güven ve örgütsel muhalefet algı düzeyleri arasındaki ilişki pearson korelasyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın sonunda; sınıf öğretmenlerinin, eğitim örgütüne çoğunlukla güvendikleri, örgütsel muhalefet nedenlerinden olan kişisel nedenlerin yönetsel nedenlerden daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin açık muhalefet davranışını ara sıra, haber uçurma ve örtük muhalefet davranışını nadiren sergiledikleri görülmüştür. Ayrıca muhalif davranış sergilemenin en fazla öğretmeni etkilediği görüşüne sahip oldukları görülmüştür. Cinsiyete göre erkek öğretmenlerin, sendika durumuna göre de sendikaya üye olan öğretmenlerin daha fazla muhalif davranışta bulundukları, kıdeme göre ise bir farklılık olmadığı görülmüştür. Son olarak örgütsel güven ve örgütsel muhalefet arasında düşük oranda pozitif yönde bir ilişki ve açık muhalefet sergileme ile örgütsel güven arasında orta düzeyde pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür.
The purpose of this study is to investigate the relatıonshıp among the organızatıonal trust and organızatıonal dıssent perceptıon levels of classroom teachers. The study is desgned a korelational model included survey method. The sample of study consist of 149 classroom teachers including 97 female, 47 male and 5 unqualified who selected according to cluster sampling in the İstanbul. As a data collection tools, "Organizational Trust Scale in Schools" and "Organizational Dissent Perception Scale" were used. The data obtained by the data collection tools were analysed firstly descriptive statistics In order to detect the organızatıonal trust and organızatıonal dıssent perceptıon levels of classroom teachers. Secondly, in order to determine whether the level of organizational trust and organizational opposition perception of class teachers has changed according to gender, membership union and seniority were used independent t-test and ANOVA. Finally, the relationship between organizational trust and organizational opposition perception levels was tested using pearson correlation analysis. At the end of the study; it is observed that the classroom teachers often rely on education organizations, personal reasons, which are the reasons of organizational opposition, were higher than managerial reasons. It was observed that classroom teachers occasionally exhibited the behaviours of open opposition and occasionally exhibited behaviours and indiscriminate opposition. In addition, it was observed that they had the opinion that the behaviours of the opposing behaviours most influenced the teacher. It is observed that male teachers and teachers who are members of the union have more dissenting behaviours and according to seniority there is no difference. Finally, there is a low positive relationship between organizational trust and organizational opposition and a moderate positive relationship between open opposition display and organizational trust.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

sınıf öğretmeni, örgütsel güven, örgütsel muhalefet, classroom teacher, organiztional trust, organizational dissent

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Korkmaz, Ayşe (2019). Sınıf öğretmenlerinin örgütsel güven ve örgütsel muhalefet düzeyleri arasındaki ilişki / The relationship among the organizational trust and organizational dissent perception levels of clasroom teachers (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.