İş yaşamındaki kuşakların farklılıkları üzerine bir inceleme

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Maltepe Üniversitesi

Erişim Hakkı

CC0 1.0 Universal
info:eu-repo/semantics/openAccess

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Bu araştırmanın amacı, iş yaşamındaki kuşakların birbirlerine benzeyen ve ayrışan yönlerini incelemek ve farklı kuşakların bir arada daha etkin ve verimli biçimde nasıl yönetilebileceğine ilişkin kavramsal bilgi sunulmasıdır. Bu amaçla, 2020 yılında dünya iş gücü pazarının 94%’lük kısmını oluşturmasını öngörülen X, Y ve Z kuşaklarının özellikleri, ortak yaşam deneyimleri, oluşumlarını etkileyen faktörler, farklılıkları, iş yaşamına ilişkin tutum ve beklentileri literatür taraması yapılarak incelenmiş, sonuçlar karşılaştırmalı biçimde raporlanmıştır. Araştırma bulguları kuşakların aile yapıları, haber alma araçları, kullanılan iletişim teknolojileri, iletişim tercihleri, değerleri ve iş yaşamına yönelik beklentileri açılarından birbirlerinden farklılaştığına işaret etmektedir. Ekonomik, sosyal, teknolojik, siyasal gelişmelerin etkileri ile geleneksel aile yapısından ve ilişkilerinden uzaklaşıldığı, yeni kuşakların eskilere kıyasla farklı değer yargılarına sahip oldukları, teknolojinin ıraksamayı teşvik ettiği, ilişki ve iletişim kurma konusunda tercih edilen araç ve yöntemlerin değiştiği, her yeni kuşağın iş yaşamına bakışının bir öncekine göre farklılaştığı dikkat çekmektedir. Her 20-25 yılda bir yeni bir kuşağın iş yaşamına dâhil olduğu göz önüne alındığında, kuşaklar arası farklılıkların anlaşılması ve yönetilmesine ilişkin çalışmaların da benzer bir hızda geliştirilmesinin yönetim literatürüne katkı sağlayabileceği anlaşılmaktadır.
Purpose of this study is to review generations within the labor market, identifying common and different aspects of them and to present conceptual information about how to manage different generations efficiently and effectively together. To that end, characteristics such as common life experiences, factors which affect their formation, differences, attitudes and expectations towards work life of X, Y and Z generations who are expected to cover 94% of the global work force in 2020 is reviewed and reported comparatively. Findings are indicating that generations are differentiating in terms of family structures, preferred information channels and technologies, communication preferences, values and expectations from work. It is asserted that due to the economic, social, technologic, political developments, traditional family structure and family relations are changing, new generations are adopting different values and priorities as compared to previous ones, technology is fostering divergence, tools and ways of communication as well as having relations are changing and every new generation has different insights about work life. Considering in every 20-25 years a new generation is including to work force, it is beneficial for management literature to develop frameworks for understanding and managing generational differences with the same pace.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Kuşaklar, Kuşaklar arası farklılıklar, Generations, Generational Differences

Künye

Bolelli, M. (2019). İş yaşamındaki kuşakların farklılıkları üzerine bir inceleme / A study on the differences of generations in the work force. International Congress on Business and Marketing. s. 371-382.