Stèle van Sesostris

Egypte en Nubië

Een stèle als deze werd doorgaans in de buitenlucht geplaatst en diende als belangrijk herdenkingspunt voor de naasten van een overledene. De afbeeldingen en teksten op deze stèle zijn te verdelen in vier stukken. Bovenaan is een zonneschijf afgebeeld, met daarnaast twee ogen die de zon en de maan symboliseren en daarnaast weer twee lotusbloemen. Het deel daaronder bestaat uit drie rijen Middel-Egyptische hiërogliefentekst.

Het derde, centrale deel toont twee mannen op een troon met leeuwenpoten, waarvan de linker Sesostris is. De mannen zitten aan een funerair banket, bestaande uit onder andere bier, vlees, brood en verscheidene vruchten. De man rechts ruikt aan een lotusbloem, vermoedelijk een symbool voor wedergeboorte. Bij Sesostris zitten rondom de troon nog zijn vrouw en twee zoons. Bij de andere man enkel twee vrouwen.

In het onderste deel, onder de centrale voorstelling, vinden we nog twee rijen met elk tien staande figuren. Mogelijk zijn dit familieleden die een offer komen brengen aan Sesostris, die twee keer zittend is afgebeeld.

Details

Inventarisnummer: AP 23
Afdeling: Egypte en Nubië
Objectnaam: stèle
Materiaal: kalksteen
Afmetingen: 68 x 46 cm
Periode: Middenrijk 2040-1783 v.Chr.
Vindplaats: Egypte, Abydos
Verwerving: aankoop 1829 januari

Literatuur

Leemans, Description raisonnée (1840) V 103 Boeser, Catalogus (1907) D.I.43 Beschrijving van de Egyptische verzameling, II, 30, Pl.XIII F. Doyen/E. Warmenbol, Pain et bière en Égypte ancienne (Treignes 2004), cat. 112, ill. p. 13 A. de Wit (red.), Geheimen van het Oude Egypte (Brugge/Leiden 2018), 38


Heeft u extra informatie over dit voorwerp? Laat het ons weten.

Deeplink: https://hdl.handle.net/21.12126/22495