De glasschilder, wandschilder, schilder, beeldhouwer, illustrator, tekenaar en monumentaal kunstenaar Joep Nicolas (1897-1972) werd in 1967 zeventig jaar. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis werden twee tentoonstellingen gehouden: een in het Centraal Museum over de glazenier, en een in de Rijksakademie Amsterdam over de schilder.

In de begeleidende catalogus schreef N.R.A. Vroom, de directeur van de Rijksakademie, onder meer over (of liever gezegd: naar aanleiding van) Nicolas: "Veel van wat vandaag als maatschappelijke vernieuwing wordt aangeprezen heeft hij reeds tientallen jaren geleden nog onderhuids zien pulseren; veel ook van de hedendaagse artistieke ontdekkingen zal hij als zwakkere herhaling herkennen. (...) Hoe de meest 'eigentijdse' beschouwer ook over de vormenwereld van Nicolas moge denken, zelfs voor de meest doctrinaire antiacademische academist van vandaag moet duidelijk spreken dat in het levenswerk van de kunstenaar een gestadig ontwikkelde continuïteit tastbaar wordt."

Ook de dichter en kunstcriticus Jan Engelman hakt er in zijn inleiding aardig op los. Hij verwijst naar de glas-in-loodramen in onder meer de kathedraal van Chartres. "Veel 'absolute' moderne kunstenaars zullen hierbij rillen van afschuw. Ik weet niet of zij nog wel eens te Chartres komen. Het loont heus de moeite er iets van te zien en te ... begrijpen." Waarna hij constateert dat de "(...) psychogrammen van 'artiesten' die zelf beweren dat zij alleen nog 'abnormaal' kunnen leven (...)" verwezen dienen te worden "(...) naar de plek, waar die thuishoren, tw. naar de Kliniek."

Naar aanleiding van deze bijdragen schreef Paul van 't Veer in het Vrije Volk van 28 december 1967: "Het lijkt wel alsof prof. Vroom, directeur van de Rijksacademie, en vooral Jan Engelman de jarige in bescherming willen nemen tegen de kritiek van jongeren door die jongeren fors aan te vallen eer zij nog een woord over Nicolas gezegd hebben."

Voor de tentoonstelling in Utrecht werden gebrandschilderde ramen uit kerken en openbare gebouwen uitgenomen en door wit glas vervangen; na afloop werd de omgekeerde weg bewandeld, een niet alledaags gebeuren.

Gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas zijn in Utrecht te zien in de St. Catharinakathedraal en in de aula van de universiteit.

Documentatie

  • Joep Nicolas : de glazenier, de schilder, [inl. Maria Elisabeth Houtzager, N.R.A. Vroom ; tekst Jan Engelman], Centraal Museum, Rijksakademie van Beeldende Kunsten (Amsterdam), 63 p.
  • Tussen gisteren en morgen : rede uitgesproken op vrijdag 15 december 1967 bij de gelegenheid van de dubbeltentoonstelling te Utrecht em Amsterdam : gewijd aan het levenswerk van Joep Nicolas ter herinnering aan zijn 70ste verjaardag, door N.R.A. Vroom, Centraal Museum, Rijksakademie van Beeldende Kunsten (Amsterdam]), [9] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.24A4861F-D359-4004-924C-8BED85C060A2

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!