Op 11 juli opent in het Centraal Museum de tentoonstelling Stillevens 40/40 van de Utrechtse kunstenaar Jelis van Dolderen. Met Stillevens 40/40 daagt Van Dolderen het publiek uit om op een andere manier naar schilderkunst te kijken. De presentatie vindt plaats in de Nieuw Utrecht Kamers, twee kamers die bestemd zijn voor tentoonstellingen van inspirerende Utrechtse kunstenaars, vormgevers en ontwerpers. Voorgangers in de Nieuw Utrecht kamers waren onder anderen Carel en Hoos Blotkamp, Ienke Kastelein, Maarten Baas en Couzijn van Leeuwen.

De expositie

Kunstenaar Jelis van Dolderen heeft de twee Nieuw Utrecht Kamers ingericht met een selectie van eigen werk in combinatie met stillevens van de museumcollectie. Er hangen veertig schilderijen van hemzelf en veertig stillevens uit de museumcollectie.

De schilderijen hangen aan een raster die de kunstenaar zelf heeft ontworpen. Hierdoor werken de kamers als schilderkunstige ruimtes: je treedt de schilderkunst zelf binnen - de schilderkunst volgens Jelis van Dolderen.
Jelis van Dolderen

Van Dolderen heeft zijn schilderkunst zelf uitgevonden. Het begint bij het materiaal: hij prepareert de doeken met beenderlijm, en kwast de eerste verflaag met zelfgemaakte ei-tempera (droge, poedervormige pigmenten, vermengd met eidooier en water). In het centrale beeldvlak combineert hij de ei-tempera met olieverf, waarbij hij een paar geometrische vormen uitspaart. Tenslotte krast hij met potlood, en soms met de achterkant van een penseel, lijntjes op en in de verf.

De schilderkunst van Jelis van Dolderen vergt een andere manier van kijken. Want wat het beeld biedt, is geen doorkijk in een nieuwe ruimte. Het beeld doet zich voor als een huid die uitnodigt om met de ogen afgetast te worden.

“Het is onmogelijk iets te zien zonder persoonlijke interpretatie of gevoelens. Mijn werk is een organisatie van die gevoelens.” – Jelis van Dolderen, zomer 2015.


Documentatie

  • Jelis van Dolderen : Stillevens 40/40, Ellen van Helden ...[et al.], Uitgeverij de Zwaluw (Den Haag, 2015), 48 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.A060C4E4-4BE4-466B-BD23-4488A7FA97A2

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!