In 1973 startte een werkgroep vanuit de afdeling Nieuwste Kunstgeschiedenis van het Kunsthistorisch Instituut van de Rijksuniversiteit Utrecht een onderzoek naar het werk en de ideeën van de beeldend kunstenaar Peter Struycken (Den Haag, 1939). De groep bestond uit de studenten Marion Jobse, Toos van Kooten, Christien Lunshof en Piet Sol, onder leiding van Carel Blotkamp en Frans Haks. Het was de uitdrukkelijke bedoeling om de resultaten van het onderzoek buiten de besloten kring van studie- en vakgenoten te brengen: "(...) een streven dat tegenwoordig op meer plaatsen in de universiteit valt op te merken", aldus Blotkamp en Haks in de inleiding van het boek (blz 4) dat bij de tentoonstelling verscheen.

"Een dergelijk project heeft als voordeel boven de traditionele vorm van onderwijs dat onderwijs en onderzoek erin geïntegreerd worden, en dat er praktijkervaring opgedaan kan worden in gebieden waarin de studenten later werkzaam kunnen zijn." Het Struyckenproject was overigens niet het eerste in zijn soort. Al eerder was het Kunsthistorisch Instituut met tentoonstellingen en publicaties naar buiten getreden.

De vier studenten behandelden in het verschenen boek de structuur en het kleurgebruik in het werk van Struycken, zijn monumentale vormgeving en zijn rol in het kunstonderwijs. Ook een twaalftal publicaties van Struycken zelf werden opgenomen.

De tentoonstelling over Struycken startte in het Centraal Museum en was daar van 22 november 1974 tot en met 6 januari 1975 te zien. Daarna volgden het Stedelijk Van Abbemuseum (Eindhoven) en het Museum Boymans-van Beuningen (Rotterdam). De expositie ging ook naar België, maar of die in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel dan wel in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen werd gehouden, is onduidelijk.

Het Centraal Museum bezat indertijd vier werken van Peter Struycken, waaronder het schilderij Wetmatige beweging dat in 1963 aan het museum werd geschonken door Gerrit Rietveld. In januari 2013 gaat het om 19 werken van Struycken in de collectie.

Vormgever

Anthon Beeke

Documentatie

  • P. Struycken, Kunsthistorisch Instituut Utrecht (samenst.), Centraal Museum, Stedelijk Van Abbemuseum, Museum Boymans-van Beuningen (Rotterdam)
  • P. Struycken : publikatie ter gelegenheid van de tentoonstelling (...), samengest. door de werkgroep P. Struycken van het Kunsthistorisch Instituut van de Rijksuniverstiteit te Utrecht, [Afdeling Nieuwste Kunstgechiedenis], bestaande uit Carel Blotkamp ...[et al.], [Het Spectrum] ([Utrecht], 1974), 84 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.F09F7F80-A36A-4DAD-A23A-6776C982AF6D

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!