Piet Tuijtel (of Tuytel, zoals hij zich is gaan noemen) werd in 1956 geboren, en volgde in de periode 1975-1980 de lerarenopleiding TeHaTex ((tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen). Daarna sloot hij zich aan bij de Ateliers ’63 in Haarlem, waar hij zijn creatieve talenten als schilder, beeldhouwer, tekenaar, collagist en graficus ontwikkelde.

In 1991 werden enkele beelden van Tuijtel geëxposeerd in het Centraal Museum. In de iets oudere sculpturen van hem zijn twee ingrepen voelbaar aanwezig: de afbraak van conventies over 'hoe een beeld eruit hoort te zien' en de opbouw van een mogelijke invalshoek om het 'anders' te benaderen. Materialen worden door hem gebruikt om de fundamentele aspecten van de sculptuur, met name de fysieke kwaliteiten, aan de orde te stellen. Bij latere sculpturen, rond 1990, staat de conceptuele benadering van de ruimte voorop. De fysieke ruimtebeleving is teruggedrongen en samengevat in een basisvorm: de kist, en in een basisopstelling van hooguit drie elementen. Ook koos Tuijtel voor uiteenlopender materialen.

Bij de tentoonstelling werd zijn werk in combinatie met de vaste collectie geëxposeerd. De tentoonstelling liep van 5 oktober tot en met 17 november 1991, maar werd tot 8 december verlengd.

Documentatie

  • Piet Tuijtel : beelden, tekst Marja Bosma, Centraal Museum (Utrecht, 1991), [4] p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.F1A36BCD-10BD-4F21-AFE9-B50B34D896A9

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!