Suriye’de bitkisel üretim

Loading...
Thumbnail Image

Date

2023-02-28

Authors

Alseyid, Selim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Suriye, yaklaşık olarak 32° ve 37° kuzey enlemleri ile 35° ve 42° doğu boylamları arasında bulunan bir Ortadoğu ülkesidir. Buna ek olarak, insanlığın bilinen en eski uygarlıklarının kurulduğu, Mezopotamya bölgesinin de bir kısmını içerisinde barındırdığı için, tarımın benimsenmesi konusunda insanlığa oldukça faydalı olan bir coğrafyada bulunmaktadır. Bu nedenle yapmış olduğumuz çalışma, Suriye’deki tarımın, meyve ve sebze yetiştiriciliğinin incelenmesi ve tarım sektörünün Suriye ekonomisi üzerinde oynadığı rolü değerlendirmektir. Fakat çalışma içerisinde Suriye’nin tarımsal yapısı ve coğrafi konumu hakkında bilgi vermekle birlikte, genel olarak ekonomik, beşeri ve fiziki coğrafyası hakkında da ayrıntılı bilgiler verilmektedir. Sonuç olarak Suriye için tarımın taşıdığı anlam, farklı Arap Ortadoğu ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok daha önemi bir yapıya sahiptir. Suriye, ekonomisini diğer bilinen Arap ülkelerinde görüldüğü gibi özellikle petrol ve maden gibi yeraltı kaynaklarına bağlamak yerine, çalışan nüfusun neredeyse yarısını tarım alanına yönlendirmektedir. Coğrafi yapısının pek çok tarım ürünü yetiştiriciliğine elverişli olması sebebi ile tarımsal verimi arttırmak için zamanlar farklı politikalar ve uygulamalar yürürlüğe sokulmuştur. Suriye içerisinde yaşanan iç savaşlar tarım sektörünü etkilemiş olsa da diğer sektörlerdeki büyük etkiler göz önüne alındığı zaman, iç savaşa döneminde dahi tarımın ekonomiye faydası yadsınamaz bir gerçek olarak görülmektedir. Meyve ve sebze ihracatında büyük başarılar sağlayan Suriye’nin Akdeniz ve çöl iklimi etkisinde kalarak çeşitli yağış alan bölgeleri bulunmaktadır. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde tarım aktif bir şekilde icra edilirken, Çöl ikliminin daha çok göründüğü bölgelerde hayvancılık ön plana çıkmaktadır.
Syria is a Middle Eastern country located approximately between 32° and 37° north latitude and 35° and 42° east longitude. In addition, it is located in a geography that is very beneficial to humanity in the adoption of agriculture, as it includes a part of the Mesopotamian region, where the oldest known civilizations of humanity were established. For this reason, our study is to examine the agriculture, fruit and vegetable cultivation in Syria and to evaluate the role of the agricultural sector on the Syrian economy. However, in the study, besides giving information about the agricultural structure and geographical location of Syria, detailed information is also given about its economic, human and physical geography in general. As a result, the meaning of agriculture for Syria has a much more important structure when compared to different Arab Middle Eastern countries. Syria directs almost half of its working population to agriculture instead of connecting its economy to underground resources such as oil and mines as seen in other known Arab countries. Due to the fact that its geographical structure is suitable for the cultivation of many agricultural products, different policies and practices have been put into effect in order to increase agricultural productivity. Although the civil wars in Syria have affected the agriculture sector, considering the great effects in other sectors, the benefit of agriculture to the economy is seen as an undeniable fact even during the civil war period. Syria, which has achieved great success in the export of fruits and vegetables, has regions that receive various precipitations under the influence of the Mediterranean and desert climate. While agriculture is actively practiced especially in regions where the Mediterranean climate is dominant, animal husbandry comes to the fore in regions where the desert climate is more common.

Description

Keywords

Beşeri ve fiziki coğrafya, Ortadoğu, Suriye, Tarım, Agriculture, Human and physical geography, Middle East, Syria

Citation

Alseyid, S. (2023). Suriye’de bitkisel üretim. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.