Yapay zekâ ve ürünlerinin fikri mülkiyet hukukunda korunması

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2023-08-02

Kurum Yazarları

Meydancı, Burak

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Cilt Başlığı

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Teknolojide yaşanan gelişmeler, yapay zekâyı oldukça hızlı bir şekilde hayıtımızın vazgeçilmez unsurlarından birisi haline getirmiştir. Öyle ki bugün, yapay zekânın etkisinden uzak ve bağımsız bir alandan bahsedilememektedir. Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, kullandığımız araçlar birer birer yapay zekâ ile bağlantılı hale gelmektedir. Bu durum, yapay zekânın hukuki bakımdan da yoğun şekilde tartışılan bir konu haline gelmesine neden olmaktadır. Kanun koyucunun yapay zekâya yönelik sessizliği, tartışmaların daha da artırmaktadır. Fikrî mülkiyet hukuku yapay zekânın önemli derecede tartışıldığı alanlardan birisidir. Yapay zekâ kaynaklı fikrî mülkiyet hukuku tartışmalarının odağında ise yapay zekâ ve ürünlerinin niteliği ile korunma yöntemleri yer almaktadır. Doktrin, bu konuda yapay zekâ ürünlerinin ilerleyen yıllarda nasıl nitelenmesi ve korunması gerektiğine yoğunlaşırken, bugünün sorunlarının nasıl çözüleceğini göz ardı etmektedir. Mevcut hukuki çerçevenin yapay zekâ kaynaklı uyuşmazlıkların çözümündeki etkisi yeterli derecede değerlendirilmemektedir. Çalışmamız, son yıllarda verilen kararlar ile yapay zekâ ve fikri mülkiyet hukuku arasındaki ilişkiyi dikkate alarak, mevcut hükümlerin yapay zekâ ve yapay zekâ ürünlerinin korunmasına nasıl uygulanacağını incelemektedir. Böylelikle, ileride ortaya çıkması beklenen sorunların daha dikkatli ve tutarlı şekilde değerlendirilebilmesi için uygun ortamın meydana getirilmesi; yapay zekâ ile toplum çıkarı arasındaki dengenin daha kolay bir şekilde kurulabilmesi amaçlanmaktadır. Gereksiz ve hatalı düzenlemelerin önüne geçilmesi de öncelikli olarak mevcut hükümlerin, günümüz sorunlarına uygulanmasıyla mümkün hale gelebilecektir.
Technological advancements have rapidly made artificial intelligence (AI) an indispensable part of our lives. Today, it is impossible to discuss any field without acknowledging the influence of AI. Our phones, computers, and various devices have become interconnected with AI. These developments have also brought AI to the forefront of legal discussions. The silence of lawmakers regarding AI has further fueled the ongoing debates. One of the significant debate areas is intellectual property law, where AI and its creations' nature and protection methods are extensively discussed. While legal scholars focus on how AI products will be classified and protected in the future, they often overlook the current challenges. The existing legal framework does not sufficiently consider the impact of AI-related disputes on conflict resolution. In our study, we examine the relationship between intellectual property law and AI, considering recent legal decisions. By doing so, we explore how the existing intellectual property provisions can be applied to the protection of AI and its creations. We aim to create an environment that addresses the current challenges and enables a balanced relationship between AI and societal interests. We can prevent unnecessary and erroneous regulations by appropriately applying existing legal provisions to address present-day issues. This approach allows for a more careful and coherent evaluation of future challenges.

Açıklama

Anahtar kelimeler

Yapay zekâ, Eser, Patent, Buluş, Tasarım, Faydalı model, Artificial intelligence, Work, Design, Utility model

Alıntı

Meydancı, B. (2023). Yapay zekâ ve ürünlerinin fikri mülkiyet hukukunda korunması. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.