Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2445/179397
Title: Designing a linguistic immersion space and two teaching units for the development of the oral communicative competence in infant and primary education
Author: Navarro Acero, Clara
Director/Tutor: Esteban Tortajada, Marta Beatriz
Keywords: Ensenyament de llengües estrangeres
Anglès
Competència comunicativa
Educació infantil
Educació primària
Treballs de fi de grau
Foreign language teaching
English language
Communicative competence
Preschool education
Primary education
Bachelor's theses
Issue Date: 2021
Abstract: [eng] Even though most Spanish students study English for approximately 9 years at school, they do not develop the oral communicative competence in this language. Among the reasons that cause this situation, both the lack of exposure to the language and the prioritisation of writing skills stand out. This project presents an innovation of the teaching and learning of English as a foreign language (EFL), both in infants and primary education. This innovation is supported by a review of the aspects that influence in the learning process and the methodologies that follow a communicative approach (Natural Approach, Linguistic Immersion and Content and Language integrated Learning). The innovation is contextualized in the school Salvador Espriu because responds to the characteristics required: there is no linguistic immersion in the English lessons, their exposure to English input is not enough and they do not spend sufficient time practicing and developing speaking and communicative skills. The innovation consists of the design of an attractive linguistic immersion space that functions as a context for the activities that aim the development of the oral communicative competence. In addition, the innovation presents the design of two teaching units that contain engaging, meaningful, and communicative-centered activities. The first teaching unit is for the last year of infant education and the second one is for students of the first year of primary education. The proposal has been guided and validated by three experts who are English teachers from different areas. One of them is an infant education English teacher, another is a primary education English teacher and the last one is a university lecturer that teaches future English teachers. Therefore, the validation and the orientations provided integrate both the practical and the methodological and theoretical perspectives.
[spa] Aunque la mayoría de los estudiantes españoles estudian inglés durante 9 años aproximadamente en la escuela, no desarrollan una competencia comunicativa oral. Dos de las causas destacables que producen esta situación son la falta de exposición a la lengua y la priorización de las habilidades escritas sobre las orales. Este trabajo presenta una innovación de la enseñanza y aprendizaje del inglés como lengua extranjera en educación infantil y en educación primaria, que está basada en una revisión de la literatura pedagógica relacionada con los aspectos que influyen en el proceso de aprendizaje y los métodos que siguen las metodologías comunicativas (el Método Natural, la Inmersión Lingüística, el Aprendizaje Integrado de Contenidos y Lenguas Extranjeras). La innovación está contextualizada en la escuela Salvador Espriu porque responde a las características requeridas: no hay inmersión lingüística en las clases de inglés, el tiempo de exposición al inglés no es suficiente y no se le dedica tiempo a la práctica y al desarrollo de las habilidades comunicativas orales. La innovación consiste en el diseño de un espacio atractivo de inmersión lingüística cuya función sea contextualizar actividades creadas para el desarrollo de la competencia comunicativa oral. Asimismo, se presenta el diseño de dos unidades didácticas que contienen actividades motivadoras, significativas y centradas en la comunicación. La primera es para alumnos del último curso de educación infantil y la segunda para alumnos de primero de primaria. La propuesta ha sido guiada y validada por tres expertos que son profesores de inglés en diferentes ámbitos. Uno es profesor de inglés en educación infantil, otro es profesor de inglés en educación primaria y, el último es profesor de didáctica de la lengua inglesa en la universidad, donde forma a futuros maestros de inglés. De esta forma, la orientación y la validación integran la perspectiva práctica y la teórica.
[cat] Encara que la majoria d’estudiants espanyols estudien anglès durant 9 anys aproximadament a l’escola, no desenvolupen una competència comunicativa oral. Dues de les causes que produeixen aquesta situació i cal destacar són la manca d’exposició a la llengua i la priorització de les habilitats escrites sobre les orals. Aquest treball presenta una innovació de l’ensenyament i l’aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera tant a educació infantil com a educació primària, que està basada en la revisió de literatura pedagògica relacionada amb els aspectes que influeixen en el procés d’aprenentatge i els mètodes que segueixes les metodologies comunicatives (el Mètode Natural, la Immersió Lingüística, l’Aprenentatge Integrat de Continguts i Llengües Estrangeres). La innovació està contextualitzada a l’escola Salvador Espriu perquè respon a les característiques requerides: no hi ha immersió lingüística a les classes d’anglès, el temps d’exposició a l’anglès no és suficient i no es dedica temps a la pràctica i al desenvolupament de les habilitats comunicatives orals. La innovació consisteix en el disseny d’un espai atractiu d’immersió lingüística que sigui el context de les activitats creades pel desenvolupament de la competència comunicativa oral. També es presenta el disseny de dues unitats didàctiques que contenen activitats motivadores, significatives i centrades en la comunicació. La primera unitat és per alumnes de l’últim curs d’educació infantil i la segona és per alumnes del primer curs d’educació primària. La proposta ha estat guiada i validada per tres experts que són professors d’anglès en diferents àmbits. El primer és mestre d’anglès a educació infantil, el segon és mestre d’anglès a educació primària i el tercer és professor de didàctica de llengua anglesa a la universitat, per tant ensenya a futurs mestres d’anglès. D’aquesta forma, la orientació i la validació integren la perspectiva pràctica i la teòrica.
Note: Treballs Finals de Grau de Mestre d'Educació Infantil i Mestre d'Educació Primària, Facultat d'Educació (Doble Grau / Itinerari simultani)), Universitat de Barcelona, Curs: 2020-2021, Tutora: Marta Beatriz Esteban Tortajada
URI: http://hdl.handle.net/2445/179397
Appears in Collections:Treballs Finals de Grau (TFG) - Mestre d'Educació Infantil i Mestre d'Educació Primària (Doble Grau)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TFG_clara_navarro_acero.pdf2.58 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons